Ontdek je innerlijke filosoof!

Filosoferen biedt een mooie manier om voor jezelf te achterhalen wat geluk voor jou
betekent. Neem het heft in eigen hand en stel jezelf deze vragen of bespreek ze met de mensen om je heen. Ontdek (samen) je innerlijke filosoof!

Read More
Eva Geurdes
Geluk en tevredenheid

Deze week geeft De Mystieke School 2 kaarten weg voor Op zoek naar geluk #2: in therapie bij de filosofie. Om dat te vieren plaatsen we vandaar een van hun artikelen over geluk!

Read More
Eva Geurdes
Hedonisme is een doodlopende weg

De Groene Amsterdammer - Voor de hedonist is het streven naar geluk het belangrijkste doel in het leven, en het zoeken naar genot de enige bron van zelfontplooiing en zelfvervolmaking. In het massahedonisme van dit moment is dat gereduceerd tot een dwangmatige behoefte aan zintuiglijke genoegens.

Read More
Eva Geurdes
Geloven met Glenn #1

Vanaf aankomende zondag voeren we bij Vloeken in de Kerk wekelijks onze eigen online dienst! Als de kerkklokken luiden, ben je bij ons aan het juiste adres voor de vlog van onze eigen Glenn, die keihard probeert om gelovig te worden. Hoe, dat legt hij je graag uit in deze eerste video.

Read More
Eva Geurdes
Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd

Het is dé ziekte van deze tijd, zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen. (...) We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.

Een artikel van Brainwash door Dirk de Wachter
Foto: Anna van Kooij

Read More
Eva Geurdes
‘We genieten ons te pletter. Maar niemand is tevreden'

Een snoeihard betoog tegen het neoliberalisme is het. Van een psychoanalyticus die in de praktijk ziet hoe het economische systeem dat we als de Bijbel beschouwen, ons als mens en als maatschappij kapotmaakt. Paul Verhaeghe houdt ons allemaal een spiegel voor. En wat we daarin zien, is geen fraai beeld. ‘Het Systeem, dat zijn wij allemaal.’

Artikel in De Tijd door Ine Renson
Foto: De Tijd

Read More
Eva Geurdes
“In Staphorst zal je niet zo snel gelukkige mensen aantreffen.” – een interview met theoloog Pieter Dronkers

Sinds Vloeken in de Kerk in 2016 onderdak vond in de Utrechtse Geertekerk, is Pieter Dronkers – destijds predikant in de kerk – nauw bij ons gezelschap betrokken. In deze bevlogen theoloog vinden wij een fijne sparring-partner voor ons werk, dat losjes leunt op de christelijke traditie. Ter voorbereiding op de komende dienst vertelde Pieter ons alles over de plaats van het thema geluk binnen de christelijke traditie en wat we daarvan kunnen leren.

Read More