NPO3: Hoe word je gelukkig?

Donderdag 7 december om 21.45 op NPO 3

Zoals een puber hunkert naar liefde en een egale huid, zo hunkert de moderne mens naar geluk. Geluksblaadjes en -goeroe’s schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Pieter Hulst gaat op zoek naar wetenschappelijke handvatten voor een gelukkig leven. Wat beïnvloedt ons geluk?

Prof. Dr. Ap Dijksterhuis weet wat ervoor nodig is om gelukkig te worden. Geluksprofessor Ruut Veenhoven, die al dertig jaar geluksonderzoeken van over de hele wereld verzamelt, doet uit de doeken hoe geluk gedurende een mensenleven wordt ervaren. Op welke leeftijd zijn we doorgaans het gelukkigst? Draagt het krijgen van kinderen bij aan je geluk?

Om de praktijk van geluk te peilen, onderzoekt Pieter op Zwarte Cross of het geluk van proefpersonen toeneemt naarmate ze meer geld krijgen. Wat klopt er van de gevleugelde uitdrukking ‘geld maakt niet gelukkig’?

Zo blijkt dat geluk toeneemt wanneer je een schoonmaker in dienst neemt. Bovendien maakt het weggeven van geld ons gelukkiger, en dat niet alleen: het maakt ons ook nog eens fysiek sterker.