En toen schiepen wij Vloeken in de Kerk

Eeuwenlang vormde het christendom het fundament van onze maatschappij; de kerk als middelpunt van de samenleving. Een plek waar men normen en waarden vond, onderdeel uitmaakte van een zorgende gemeenschap, regels voorgeschreven kreeg, houvast vond in predikanten en zich kon reinigen van zonden. Nu de secularisering in rap tempo voortschrijdt, zoekt een jonge generatie naar nieuwe vormen van zingeving. Want waar kunnen we terecht voor gezamenlijke belevingen? Met wie kunnen we reflecteren op onze levensvisie en ons gedrag?

Geïnspireerd door deze vragen kwam eind 2015, op initiatief van dramaturg Alinde Hoeksma, een groep theatermakers bij elkaar om te brainstormen hoe we theater kunnen inzetten als alternatief voor de kerk. Een jaar lang experimenteerden we maandelijks met een theatrale dienst, rondom thema’s als eenzaamheid, herdenken en angst. In 2017 gingen we ons tweede seizoen in dat zich opbouwde rondom de zeven deugden, getiteld De Deugd van Tegenwoordig.

Op zoek naar geluk

Dit jaar storten we ons op het thema geluk. ‘Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg’, zo sprak de wijze Boeddha. En Aristoteles – die als een van de grondleggers va het christendom wordt gezien – stelde dat geluk het ultieme doel is van het menselijk leven, maar dat je ook ‘een beetje geluk’ nodig hebt om het te vinden.

Hoe staat het vandaag de dag met onze notie van geluk? De moderne mens lijkt vooral een onstilbare honger te hebben naar directe bevrediging. Websites beloven ons stappenplannen om tot direct geluk te komen, zelfhulpboeken liggen rijen dik in de boekenwinkel, via telefoons hebben we alle mogelijke vormen van bevrediging (seks, eten, vermaak, spullen) tot onze directe beschikking en anders is er altijd nog de drugs-boer die we kunnen bellen voor wat surrogaat-geluk via een XTC-trip.

Vloeken in de Kerk vraagt zich dit seizoen af: staan al die vormen van onmiddellijke bevrediging een duurzame vorm van geluk niet in de weg? Of bestaat zoiets als langdurig geluk helemaal niet? In dit nieuwe seizoen getiteld Op zoek naar geluk zoeken we het uit; een vierluik van theatrale diensten waarbij we, vanuit drie onderzoeksdelen, toewerken naar een grote slotdienst. We duiken in theorieën van oude filosofen, in opvattingen uit de christelijke traditie en in wijze lessen uit andere culturen en godsdiensten. In de hoop wat van hen te kunnen leren, in onze hartstochtelijke en soms uitputtende zoektocht naar moderne vormen van geluk.

Ik ben twee keer als bezoeker bij Vloeken in de Kerk geweest, waar ik beide keren enorm van heb genoten. De leuke invalshoeken, de scherpe humor en het energieke spel spreken mij enorm aan.
— Steffen van Zundert (28) Utrecht

De mensen achter Vloeken in de Kerk

De diensten van Vloeken in de Kerk worden gemaakt door een enthousiaste groep performers, schrijvers, muzikanten en organisatoren. Ontdek hier wie dat allemaal zijn.

Vloekgenootschap

Vloeken in de Kerk kan jouw steuntje in de rug goed gebruiken! Word Vloekgenoot en verzeker jezelf onder andere van een plekje op de eerste rij bij al onze diensten. Maar er staat meer tegenover... Vertel me meer! >>

Vloeken in de media

Zo nu en dan verschijnt Vloeken in de Kerk in de krant, op een mooie (nieuws)website of op televisie.
Teruglezen en -kijken? Dat kan!